Sabah kahvaltılarında sıklıkla yaptığımız krepin bir çeşidi aslında Şapalak. Yalnız, krepden daha kalın yapılıyor ve yağ hamuruna koyulmuyor, üzerine sürülüyor. Biz Akıtma hamurunu hazırlayıp sacın üzerine kepçeyle döküp güzelce yayıyoruz. Siz isterseniz tavadada pişirebilirsiniz. Arasına Nutella, acuka yada reçel sürüp, yada beyaz peynir koyup yiyebilirsiniz. Yada benim gibi beyaz peynirin üzerine reçel dökebilirsiniz :)
Malzemeler:
● 2 yumurta
● 1 litre süt
● tuz
● aldığı kadar un (sulu kek hamuru kıvamında, akıcı olacak)
● üzerine sürmek için tereyağı
● 1 litre süt
● tuz
● aldığı kadar un (sulu kek hamuru kıvamında, akıcı olacak)
● üzerine sürmek için tereyağı
Yapılışı:
1. Önce yumurtayı çırpma teli ile çırpın. Geri kalan malzemeleride koyup akıcı bir hamur elde edene kadar çırpmaya devam edin.
2. Akıtmayı pisireceğiniz sacı (yada tavayı) yağsız şekilde iyice kızdırın. Daha sonra 1-2 damla sıvıyağını mutfak kağıdı yardımıyla sacın üzerine sürün.
3. Hazırladığınız hamurdan bir kepçe alıp sacın ortasına yavaşça dökün, bir yandanda tahta kaşık yardımıyla yaydırın. Bir kepçe hamur daha alıp yaydığınız hamurun kenarlarına doğru döküp tekrar yaydırın. Ama hamuru çok inceltmeyin. Aynı işlemi sacınızın büyüklüğüne göre tekrarlayıp yufka büyüklüğünde bir krep elde edin. (Bu işlemi iki kişi ile yaparsanız daha iyi olur.) Bir iki kez alt üst ederek pişirin.
(Eğer tavada yapıyorsanız tavayı çok az yağlayıp, hamurdan bir buçuk kepçe döküp, tavanızı sağa sola eğerek hamurun yayılmasını sağlayın ve arkalı önlü pişirin.
4. Hamur kızardıktan sonra kenara alıp tek tarafına tereyağı sürün ve 2 sefer katlayarak bekletin. Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayıp servis yapın.
Afiyet olsun...
2. Akıtmayı pisireceğiniz sacı (yada tavayı) yağsız şekilde iyice kızdırın. Daha sonra 1-2 damla sıvıyağını mutfak kağıdı yardımıyla sacın üzerine sürün.
3. Hazırladığınız hamurdan bir kepçe alıp sacın ortasına yavaşça dökün, bir yandanda tahta kaşık yardımıyla yaydırın. Bir kepçe hamur daha alıp yaydığınız hamurun kenarlarına doğru döküp tekrar yaydırın. Ama hamuru çok inceltmeyin. Aynı işlemi sacınızın büyüklüğüne göre tekrarlayıp yufka büyüklüğünde bir krep elde edin. (Bu işlemi iki kişi ile yaparsanız daha iyi olur.) Bir iki kez alt üst ederek pişirin.
(Eğer tavada yapıyorsanız tavayı çok az yağlayıp, hamurdan bir buçuk kepçe döküp, tavanızı sağa sola eğerek hamurun yayılmasını sağlayın ve arkalı önlü pişirin.
4. Hamur kızardıktan sonra kenara alıp tek tarafına tereyağı sürün ve 2 sefer katlayarak bekletin. Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayıp servis yapın.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder