12 Ocak 2014 Pazar

Schmandlı poğaça

Yumuşacık bir poğaça tarifi arayanlar; bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Tadına doyamiyacaksiniz. Yapımı biraz vakit alıyor ama yinede değer :) Tarifin orjinalinde hamura sadece schmand sürülüp kapatılıyor. Ama ben içine kıymalı yada peynirli iç hazırlıyorum. Hepside cok güzel oluyor. Tavsiye ederim ;)

Malzemeler:

● 2 küp yaş maya
● yarım su bardağı sıvıyağ
● 3 su bardağı süt
● 1 çorba kaşığı şeker
● 2 yumurta beyazı (sarılarını üzerine sürmek için ayırın)
● 1 kiloya yakın un

● 2 kutu schmand

Kıymalı İç malzemeleri:

● yarım kilo kıyma
● 2 baş soğan
● 1 diş sarımsak
● 1 kaşık biber salçası
● tuz, karabiber
● bir tutam maydanoz

Yapılışı:

1. Ilık sütü, mayayı ve şekeri  karıştırarak mayanın erimesini sağlayın. Sıvıyağı yumurta beyazlarını  ve tuzu katın. En son ununu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. En az yarım saat mayalanmaya bırakın.
2.  Bu arada önce ince doğranmış soğanları sıvıyağda kavurun sonra kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. En son salçayı, baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip kavurun ve soğumaya bırakın.
3.  Mayalanan hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayarak bezelere ayırın.  Herbir bezeyi, sıvıyağına batirdığınız parmaklarınızla küçük küçük açın. iki tarafınında yağlanmasını sağlayın.  Bütün bezeler bitene kadar bu işlemi uygulayın. Siz bütün bezeleri yağlayana kadar ilk yaptıklarınız dinlenmiş olacak.
4. İlk yağladığınız bezeyi önünüze alıp parmaklarınızla uzatabildiginiz kadar uzatın. Yırtılmamasına dikkat edin. Daha sonra bir yağ bıçağı ile schmanddan bir parça alıp hamurun içine sürün. Üzerine hazırladığınız iç harcindan bir kaşık koyup ortasına yayın. Hamuru kenarlarından kaldırıp açıklık kalmayacak şekilde birbirine yapıştın.
5. Hamuru tezgahdan kaldırıp önce elinize dolayın,  daha sonra arkada kalan ucunu alttan içine gelecek şekilde kıvırıp düğüm şeklini verin. Hazırladığınız poğaçaları tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı, süt ve sıvıyağ ile hazırladığınız karışımı sürüp 180'C lik önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder